Your Trusted 24 Hours Service Provider!
Warmtepompen Vergelijken
 • Number #1 Provider
  of Industrial Solution
 • Global Certificate
  ISO 9001:2015
 • Award Winning
  Solution Of The Year
By - Tom Cosyns Seobureau.be

Ook jij kunt je stroomverbruik halveren

Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks circa 2.830 kWh. Hiervoor moeten ze € 620 betalen (in 2019). Het is zeker mogelijk om die rekening aanzienlijk te verlagen. Je kunt energie besparen bij de aankoop van een apparaat en bij het gebruik van een apparaat. Energie vergelijken kan je dus helpen met het besparen op je kosten voor stroom.

Energie besparen bij de aankoop van een apparaat

Huishoudelijke apparaten zijn allemaal voorzien van een energielabel. Je vindt dit energielabel dus bijvoorbeeld op wasmachines, koelkasten, televisies, magnetrons en stofzuigers. Natuurlijk ga je op zoek naar een apparaat dat weinig stroom verbruikt. Koop daarom een apparaat met het energielabel A+++ of A++. Wat wordt er nog meer op het label vermeld? Het gemiddelde jaarlijkse verbruik van het apparaat in kWh. Doorgaans zijn zuinige apparaten wel duurder. Vanwege het lage stroomverbruik verdien je dit verschil wel terug.

Energie besparen bij gebruik van een apparaat

Het energieverbruik van een apparaat wordt ook bepaald door de wijze waarop je het apparaat gebruikt. Het energieverbruik van een apparaat kan op diverse manieren worden
verminderd:

 • Je moet apparaten efficiënt gebruiken. Was de was bij voorkeur met een volle trommel, want dat is zuiniger dan het twee keer wassen met een halfgevulde trommel. Natuurlijk laat je restjes eten eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet, want anders verbruikt een harder werkende koelkast meer stroom.
 • Aangeraden wordt om de gebruiksaanwijzing goed door te lezen, want daarin vind je meestal tips over het energiezuinig gebruiken van het apparaat.
 • Energieslurpers, zoals een oude koelkast of een oude vriezer, kun je beter vervangen door een nieuw energiezuinig apparaat.
 • Door een apparaat niet op stand-by maar echt uit te zetten kun je sluipverbruik voorkomen. Via een stekkerdoos met een aan/uit schakelaar kun je een apparaat echt uitzetten. Je kunt natuurlijk ook de stekker uit het stopcontact trekken. Bedenk dat het sluipverbruik in een gemiddeld huishouden 100 euro per jaar kan kosten. Ongeveer driekwart van dit sluipverbruik kan worden vermeden.

Repareren of vervangen?

Meestal is repareren beter dan vervangen. Waarom? Het beste voor het milieu is het zo lang mogelijk doen met een apparaat. Er zijn apparaten die de laatste jaren veel zuiniger zijn geworden. Kapotte koelkasten, vriezers en wasdrogers kun je daarom het beste vervangen door een nieuw apparaat. Wat moet je doen met een kapotte wasmachine of vaatwasser? Een kapotte wasmachine of vaatwasser die 12 jaar of ouder is kun je beter vervangen door een energiezuinig exemplaar. Overstappen energieleverancier helpt je dus bij het kiezen van de leverancier die aan jouw wensen voldoet.